Merhabalar, PowerShell İle Çalışmak – İlk Dokunuş yazım ile powershell yazılarının 2.sini yazıyorum. Bu yazıda yapıya biraz dokunalım istiyorum. Öncelikle PowerShell ortamını tanımalıyız. Önceki yazımda PowerShelle giriş yapmıştık. O yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Önceki yazımda powershell hakkında genel bir bilgi verip, ilk Hello World kodlarımızı yazmıştık.
PowerShell İle Çalışmak – İlk Dokunuş
Dikkat ettiyseniz bizim aslında 2 adet ortamımız var. Birincisi normal PowerShell ikincisi Powershell ISE
Normal powershell üzerinde komut çalıştırabiliriz. Powershell, cmdden çok daha gelişmiş bir yapıdır, ancak yeni başladığımız için şimdilik cmd ile endeksli gideceğim. Aşağıdaki resimler kendilerini ifade edecektir. Siyah olan ekran alışkın olduğumuz CMD ekranıdır. Mavi olan ekran ise Poweshellin ekranıdır.
Cmd üzerinde komutlar, PowerShell cmdlet ismini alıyor. PowerShell’in cmdletlerinin daha efektif ve bilgilendirici olduğunu görebilirsiniz. PowerShellin farkı development yeteneğinde kendini ortaya koymaktadır. Aşağıdaki resim soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda da PowerShell ISE ‘nin ne olduğu hakkında bir fikir verecektir.
Görüldüğü üzere söz konusu dinamik işlemler olduğunda PowerShell, cmdden farkını ortaya koymaktadır. Örnekte bir değişken tanımlayarak çalışan process listemizi değişken içerisine yerleştirdik. Sonrasında da foreach döngüsü ile process listemizin içerisinde gezdik. Processlerimizin istediğimiz propertielerini alabilir, onlarla istediğimiz işlemleri gerçekleştirebiliriz.
PowerShell hakkındaki diğer yazılar için tıklayabilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…
Buraya tıklayarak Microsoft’un sitesinden PowerShell hakkındaki konulara ulaşabilirsiniz.
Eline sağlık. Açıklayıcı bir yazı olmuş.
PowerShell ile ilgili olan ve merak edenler güzel bir yazı. Eline sağlık
Eline sağlık, özellikle PowerShell hakkında fikri olmayan programcıların çok işine yarayacağı kesin. Devamı kesinlikle gelmeli. İyi çalışmalar.