Merhabalar, Smart Assembly Exe Kodları Şifreleme yazım ile karşınızdayım. Geçen dersimde .Net Reflactor ile Exe DeCompile konusuna yani exe çözme ve kaynak kodlarını alma konusuna bakmıştık. Şimdi ise tam tersini, kodlarımızın ele geçirilmesinin engellemek için exe dosyamızı şifreleme işlemine bakacağız.
Smart Assembly Exe Kodları Şifreleme
Önceki dersimde bahsettiğim program olan .Net Reflactor ile Smart Assembly RedGate adlı şirketin ürünleridir. Smart Assembly programı exe dosyalarımızı dolayısı ile yazdığımız kodları güvence altına almak için bize fayda sağlıyor. Elbette çözülemeyecek hiçbir şey yok desek yalan söylemiş olmayız ama en azından basit bir şekilde kodlarımıza ulaşılmasını da hiçbirimiz istemeyiz.
Smart Assembly Exe Kodları Şifreleme
Şimdi Smart Assembly Exe Kodları Şifreleme işlemini nasıl yapacağımızı görelim. Smart Assembly programını açalım.
İlk ekranda sarı renk ile işaretlenmiş alandaki New Project butonuna tıklıyoruz.
Bu ekranda sarı renk ile işaretlenmiş alandaki Browse Assembly butonuna tıklıyoruz. Burada şifrelemek istediğimiz exe dosyasını seçeceğiz.
Ben burada denemek için yazdığım bir projeyi seçiyorum. Kodları açık yani şifrelenmemiş haldedir. Önceki ekranda Browse Assemly dedikten sonra yukarıdaki görselde altta kalan pencere açılacak. Set Destination diyoruz ve şifrelenmiş olan exe dosyasının kaydedileceği yeri seçiyoruz. Ben burada aynı klasörü seçtim ancak şifrelenmiş exe dosyasını bilebilmek için adını değiştirdim. Sarı renk ile işaretlenmiş alanda görebilirsiniz. İsmi belirledikten sonra Kaydet diyoruz.
Üst kısımda gördüğünüz gibi bize hangi exe dosyasının nereye nasıl kaydedileceği bilgisini gösteriyor. Aşağı doğru ok yönünde ise şifreleme ayarları yer almaktadır. Aşağıda uyguladığım ayarları görebilirsiniz.
NOT: Burada değişiklik yapmadığım bazı noktaları göstermedim. Ayrıca buradaki ayarları kurcalayarak ve deneyerek de ilerleyebilirsiniz. Ama şunu söylemeliyim ki çok fazla özelliği açtığınızda exe dosyasının çalışmasını engelleyecek kadar çok şifreleyebiliyor yani bildiğiniz exe dosyası bozuluyor. 😀 Ben neredeyse tüm ayarları denedim ve bana göre en uygun halini paylaşacağım.
Ayarlar bu kadardı şimdi devam edelim. Bitmek üzere. En karışık kısmı burasıydı. Dediğim gibi siz kurcalar denersiniz. 😀
Ayarlarımızı bitirdikten sonra kırmızı işaretli alandan bu ayarlarımızı kaydedebiliyoruz. Kaydetmeliyiz çünkü projelerimize sürekli geliştirmeler yapabileceğimiz için her yayınlamadan önce şifrelememiz gerekecektir. Bu sebeple proje olarak kaydedersek bu ayarları tekrar yapmak zorunda kalmayız.
Projemizi kaydettikten sonra Build butonuna tıklıyoruz ve şifrelemeyi başlatıyoruz.
Seçtiğimiz exe Build ediliyor.
Evet exe dosyamızın şifrelenmesi tamamlandı. Open Assembly Folder butonu ile şifrelediğimiz exe dosyasının bulunduğu klasöre gidebilir, Run New Assmebly butonu ile de şifrelenen exe dosyasını çalıştırabiliriz.
Kod Şifreleme İşlemini Kontrol Edelim
Şimdiiiiii. Önceki dersimizde exe çözmeyi görmüştük. Şimdi şifrelediğimiz exe dosyasının önce şifrelenmemiş sonra şifrelenmiş hallerini .Net Reflactor programı ile kontrol edelim. Bakalım nasıl şifrelemiş. 😀
Şifrelenmemiş Hali…
Gördüğünüz gibi şifrelenmemiş halinde kodlar okunaklı bir şekilde görünüyor.
Şifrelenmiş Hali…
Şifrelenmemiş hali görseli ile karşılaştırabilirsiniz. Şifrelenmiş haldeki exe nin kodları okunmayacak şekile getirilmiş durumda. Değişkenlerin adları, nesnelerin adları, metotların adları vs. görünmüyor.
Smart Assembly Exe Kodları Şifreleme yazımda bu kadardı arkadaşlar. Diğer kurulum yazılarımızda görüşmek üzere.
Yazılımlar hakkında daha fazla içerik için bağlantıya tıklayabilirsiniz.